بهترین جنس قابلمه برای سلامتی کدام است؟
بهترین جنس قابلمه برای سلامتی: چی بخریم که هم سالم باشه و هم کارمون راه بیفته
وقتی میخواهیم یه غذای خوشمزه و سالم درست کنیم، شاید اولین چیزی که به ذهنمون میاد مواد غذایی سالم و با کیفیت باشه. اما کمتر به این فکر میکنیم که قابلمهای که توش غذا رو میپزیم هم چقدر مهمه. انتخاب قابلمه درست میتونه هم طعم غذا رو بهتر کنه و هم از ورود مواد مضر به غذا جلوگیری کنه. بیایید نگاهی بندازیم به انواع قابلمهها و اینکه هرکدوم چطور میتونن روی سلامتی ما تأثیر بذارن.
1.قابلمه دایکاست (چدن رایج در بازار): دوست سلامتی یا دشمن پنهان؟
مزایا
قابلمههای دایکاست برای پخت و پز فوقالعادهاند، چون حرارت رو خیلی خوب و یکنواخت پخش میکنند. این یعنی غذای شما بدون سوختگی و به صورت یکنواخت پخته میشه. با پوشش نچسبی که دارن، میتونی غذا رو با روغن کمتر بپزی که باعث میشه غذای کمچربتر و سالمتری داشته باشی. علاوه بر این، تمیز کردنشون خیلی راحته؛ چون غذا بهشون نمیچسبه و لازم نیست وقت زیادی برای شستنشون صرف کنی.
از نظر مواد شیمیایی هم، خبر خوب اینه که قابلمههای دایکاست معمولاً از آلومینیوم یا آلیاژهایی ساخته شدن که با غذا واکنش نشون نمیدن. این یعنی طعم و سلامت غذای شما حفظ میشه و نگرانی خاصی از این بابت ندارید.
معایب
حواست باشه که بعضی مسائل رو باید در نظر بگیری. اگر پوشش نچسب قابلمه خراشیده بشه، ممکنه مواد شیمیایی وارد غذا بشن که خوب نیست. پس باید حتماً از ابزارهای آشپزی نرم مثل قاشقهای سیلیکونی یا چوبی استفاده کنی. همچنین نباید این قابلمهها رو با حرارت خیلی بالا به کار ببری، چون ممکنه پوشش نچسب آسیب ببینه و مواد مضر آزاد بشن.
نگرانی دیگهای که ممکنه داشته باشی، اینه که اگر پوشش محافظ قابلمه دچار خراش بشه، احتمال داره آلومینیوم وارد غذا بشه. برای جلوگیری از این اتفاق، همیشه با دقت و ملایمت از قابلمهها استفاده کن و اونها رو با دست و اسفنج نرم بشور. حرارت متوسط تا پایین هم برای این قابلمهها مناسبه تا عمر بیشتری داشته باشن و از سلامتی شما محافظت کنن.
نکات استفاده
قابلمه دایکاست میتونه همراه خوبی برای آشپزی سالم باشه، اگه مراقبش باشی. با رعایت چند نکته ساده، میتونی از این قابلمهها به بهترین شکل استفاده کنی و نگرانیهای مربوط به سلامتی رو هم کاهش بدی.
سرویس قابلمه 22 پارچه ام جی اس طرح ایتالیا c کف رینگی
سرویس قابلمه 20پارچه ام جی اس MGS طرح ایتالیا C کف رینگی
سرویس قابلمه 33 پارچه ام جی اس (MGS)
2. قابلمههای استیل: بهترین جنس قابلمه برای سلامتی
مزایا
قابلمههای استیل (فولاد ضد زنگ) بهترین جنس قابلمه برای سلامتی به شمار میره. این قابلمهها زنگ نمیزنن و در برابر خوردگی مقاومن، پس از نظر بهداشتی عالیان. ضمن اینکه استیل طعم و بو به غذا اضافه نمیکنه و خیلی راحت تمیز میشه.توی ظروف استیل از هیچ مواد شیمیایی استفاده نشده و میتونید با خیالت راحت توی اون آشپزی کنید.قابلمه های استیل در برابر ضربه ،خش و شکنندگی مقاوم و یه انتخاب خوب به حساب میاد.
معایب
یه مشکل کوچیک با قابلمههای استیل اینه که اگه درست ازشون استفاده نکنی، غذا ممکنه بهشون بچسبه البته امروزه به خاطر وجود کپسول های هوایی خلا در کف قابلمه های استیل تا مقدار زیادی از انتقال مستقیم حرارت و سوختگی جلوگیری میشه و دیگه مثل قبل غذا در آنها نمی سوزه و نمیچسبه. بعضیها هم نگران وجود نیکل توی این قابلمهها هستن که میتونه در بعضی افراد حساسیت ایجاد کنه.
نکات استفاده
برای جلوگیری از چسبیدن غذا، از مقدار مناسبی روغن و حرارت مناسب استفاده کن .
3. قابلمههای پیرکس: شفاف و مطمئن
مزایا
قابلمههای پیرکس از جنس شیشهای مقاوم ساخته شدن که برای استفاده در فر و مایکروویو عالیان. این قابلمهها هیچ ماده شیمیایی مضری به غذا منتقل نمیکنن و میتونن به راحتی تمیز بشن. همچنین، شفاف بودنشون به شما این امکان رو میده که موقع پخت و پز بتونی غذات رو ببینی. قابلمه های پیرکس رو هم میتونیم به عنوان بهترین جنس قابلمه برای سلامتی معرفی کنیم.
معایب
پیرکس به تغییرات شدید دما حساسه، پس نباید از یخچال مستقیم به فر بره یا برعکس، چون ممکنه ترک بخوره یا بشکنه. همچنین، مثل بقیه شیشهها، اگه ضربه بخوره، ممکنه بشکنه.
نکات استفاده
برای استفاده ایمن از قابلمههای پیرکس، از تغییرات ناگهانی دما خودداری کن و اگه قابلمه ترک خورد ، سریعاً تعویضش کن.

4. قابلمههای سرامیکی: شیک و سالم
مزایا
قابلمههای سرامیکی به خاطر ظاهر شیک و سطح نچسب طبیعیشون، خیلی جذابن. این قابلمهها معمولاً بدون مواد شیمیایی مضری مثل PFOA و PTFE ساخته میشن، که برای سلامتی خوبه.
معایب
مشکل قابلمههای سرامیکی اینه که سطح نچسبشون ممکنه با گذشت زمان فرسوده بشه. همچنین، این قابلمهها به شوک حرارتی حساسن و ممکنه پوشش داخلشون ترک بخوره.
نکات استفاده
برای اینکه قابلمههای سرامیکیات بیشتر عمر کنن، از ابزارهای فلزی استفاده نکن و حرارت متوسط رو انتخاب کن.
نتیجهگیری: کدوم قابلمه برای شما مناسبه؟
انتخاب قابلمه مناسب بستگی به این داره که چجور غذاهایی میپزی و چقدر به سلامتی اهمیت میدی. اگه دقت در پخت و پز برات مهمه، قابلمههای مسی یا چدنی انتخابهای خوبی هستن. برای پخت و پز روزمره با کمترین نیاز به روغن، قابلمههای تفلون یا سرامیکی میتونن مناسب باشن. اگه دنبال گزینههای بادوام و سالم هستی، استیل یا پیرکس میتونن انتخابهای عالیای باشن.
مهم اینه که از قابلمههای خودت به درستی مراقبت کنی و همیشه محصولات با کیفیت و بدون مواد مضر رو انتخاب کنی. آشپزی سالم فقط به مواد غذایی سالم نیاز نداره، بلکه به ظروفی که توشون غذا رو میپزیم هم وابسته است. پس با خیال راحت قابلمهات رو انتخاب کن و از آشپزی لذت ببر!
این مقاله سعی کرد یه نگاه ساده و راحت به انواع قابلمهها و تاثیرشون روی سلامتی بندازه. با رعایت نکات و مشاورههای این مقاله، میتونی مطمئن باشی که غذای سالم و خوشمزهای برای خودت و خانوادهات آماده میکنی.